کد خبر : 1629702 | 22 مرداد 1398 ساعت 10:04 | 12.5K بازدید | 0 دیدگاه

به یاد حسین فکری؛ مرد تاریخ‌ساز فوتبال ایران

۱۵ سال پیش در چنین روزی استاد حسین فکری سرمربی وقت تیم ملی و پیر دیر فوتبال ایران در ۸۰ سالگی درگذشت.

به یاد حسین فکری؛ مرد تاریخ‌ساز فوتبال ایران

به گزارش "ورزش سه" ، حسین فکری در سال ۱۳۰۲ در قلب تهران به دنیا آمد، در دبیرستان فیروز بهرام درس خواند و در دانشگاه تهران در رشته ادبیات فارسی فارغ التحصیل شد.


او در سال ١٣١٨ باشگاه تهران جوان را تاسیس و همه عمر، نوجوانان و جوانان این مرز و بوم را به ورزش و تحصیل تشویق کرد.


فکری از سال ١٣٣٨ تا ١٣٤٥ سرمربی تیم ملی فوتبال ایران بود. او  در سال ۱۹۶۴ نخستین بار تیم ملی فوتبال ایران را به المپیک توکیو برد و تاریخ ساز شد.

 

1426058


فکری سرمربی تیم های تهران جوان - دارایی - عقاب - پرسپولیس - تراکتورسازی تبریز - ماشین سازی تبریز - ابومسلم و آدونیس خراسان - برق و مرصاد شیراز و سرخ حصار تهران بود.


فکری قریب به دو دهه، سرمربی سرخ حصار بود و  سال ۸۲ در سن ۸۰ سالگی همچنان هدایت تیم های فوتبال این باشگاه را بر عهده داشت که بر اثر بیماری تسلیم مرگ شد.


*فکری سرت سلامت ایران پیروز درآمد
 
نیمه دوم خرداد 1343 و دو هفته داغ و پرهیجان برای ورزش ایران. ایران و هندوستان رو در روی یکدیگر قرار گرفتند. در دیدار رفت،  ورزشگاه 25 هزار نفری امجدیه با نزدیک به 40 هزار هوادار پر شور ایرانی، به گونه ای پر شد که از سه ساعت قبل از آغاز مسابقه  دیگر جای سوزن انداختن هم نبود. اقشار مردم از سراسر ایران به سوی تهران سرازیر شده بودند تا آقا فکری و تیمش را حمایت کنند. در آن مسابقه، ایران با 3 گل حمید شیرزادگان و همایون بهزادی به یک پیروزی قاطع دست یافت. با دمیدن سوت پایان دیدار، آقا فکری بر دوش یارانش قرار داشت و فوتبال ایران لحظه های شاد و باشکوهی را تجربه کرد.


ظهر سی ام خرداد 1343 و در دیدار برگشت، تیم ملی فوتبال ایران در اوج گرمای تابستان وارد میدان کلکته شد. آقا فکری برای جلوگیری از گرمازدگی، تیمش را با لباس یکسره سپید راهی میدان کرد که برای آن روزها تصمیمی بس هوشمندانه بود. در آن مسابقه، ایران در 40 دقیقه 3 بار تور دروازه هندوستان را فرو ریخت و تیم ملی فوتبال کشورمان برای نخستین بار در تاریخ، المپیکی شد.

 

1426061


 حالا همه مردم در تهران منتظر آقا فکری و یارانش هستند تا  هر چه با شکوه تر نخستین صعود فوتبال ایران به یک تورنمنت جهانی را جشن بگیرند. هزاران ایرانی عاشق ورزش در فرودگاه مهرآباد و سپس تا در خانه، ‌آقا فکری را بر دوش می گیرند و شعار «فکری سرت سلامت ایران پیروز درآمد» سر می دهند.


این جشن بزرگ با تولد دو فرزند آخر آقا فکری همراه است؛ یک پسر و یک دختر. آقا فکری بر اساس همان شعار هوادارانش (فکری سرت سلامت، ایران پیروز درآمد) دوقلوی نورسیده خود را ایران و پیروز می نامد.

 

*المپیک 1964 توکیو؛جهانی شدن فوتبال ایران


 
قاره آسیا دارای سه سهمیه فوتبال برای حضور در المپیک 1964 توکیو بود. ژاپن به عنوان میزبان، پیشاپیش حضور خود را قطعی کرده بود و تنها دو نماینده دیگر شانس حضور در المپیک را داشتند. کنفدراسیون فوتبال آسیا تیم های آسیایی را به دو دسته تقسیم کرده بود تا سرانجام یک تیم از شرق و یک تیم از غرب آسیا برگزیده شوند. به این ترتیب تیم ایران در منطقه غرب با تیم های عراق - پاکستان - لبنان - سریلانکا و هندوستان مرحله مقدماتی را آغاز کرد.


 این شش تیم، ابتدا به دو گروه سه تیمی تقسیم شدند تا تیم نخست  هر گروه  برابر یکدیگر در دیداری حساس و فینال گونه  (رفت و برگشت) تکلیف تیم صعود کننده را مشخص کنند. تیم ایران در مرحله نخست با دو تیم پاکستان و عراق همگروه شد. پس از پیروزی بر این دو تیم، ایران و آقا فکری برای حضور در المپیک توکیو، تنها یک مانع دیگر پیش رو داشتند؛ دو دیدار رفت و برگشت برابر هندوستان.

 

1426059


با حضور آقا فکری در راس تیم ملی تغییرات وسیعی در نفرات و شیوه بازی تیم ملی مشاهده شد. از جمله این تغییرات می توان به افزودن چهره های جوانی همچون مصطفی عرب، حمید شیرزادگان، کامبیز جمالی، جعفر نامدار، منصور امیر آصفی، همایون بهزادی، جلال طالبی، محراب شاهرخی، حسن حبیبی و ...... به یاران پرویز دهداری و حمید جاسمیان اشاره کرد.

 

1426057

دیدگاه‌ها