چگونه مربی رزمی شایسته ای انتخاب کنیم؟
مربی و معلم بهترین سر مشق و مهمترین الگوی حرکتی و رفتاری شاگرد است . به گونه ای که دانش آموزان خردسال اکثراً تحت تاثیر فراوان معلمین و به ویژه مربیان تربیت بدنی خود قرار می گیرندو گاه حرکات و رفتارهای آنها را تا آخر عمر الگوی خود قرار می دهند. به این ترتیب ورزشکاران نیز نسبت به ویژگی های شخصیتی و رفتاری مربی خود افرادی خود نماو متظاهر یا انسانهایی گشاده طبع خواهند بود.

پیدا کردن یک مربی خوب هنرهای رزمی می تواند کار بسیار سخت و چالش برانگیزی باشد؛ زیرا باید شخصی را پیدا کنید که بتواند دانش و مهارت خود را به راحتی به شما انتقال دهد و همچنین شخصیت مناسبی برای آموزش داشته باشد. این چیزی نیست که فورا بتوانید آن را پیدا کنید و حتی ممکن است ماه ها زیر نظر یک مربی کار کنید و سپس بفهمید که برای آموزش مناسب نیست.
در ادامه این مقاله که در "ورزش سه" منتشر میشود، مشخصات یک مربی خوب را به شما خواهیم گفت.
1- آنچه در نگاه اول می بینید احتمالا همان چیزی است که می خواهید. مربی بی ادب و متکبر و عصبی و یا کسانی که هنرجویان خود را سرزنش می کند کسی نیست که بخواهید زیر نظر او هنرهای رزمی را یاد بگیرید.
هنرهای رزمی این نیستند که شما فقط از نظر جسمی بهتر از همه باشید، بلکه باید در سطح معنوی و فلسفی نیز پیشرفت کرده و به کمک آنها تواضع و فروتنی را یاد بگیرید تا بتوانید این فضایل اخلاقی را به بهترین شکل به شاگردان خود انتقال دهید. پس بنابراین اولین چیزیکه بسیار مهم و ضروری است اخلاق و کردار مناسب با فضای تمرین و باشگاه است.
2- مربیان باید به سبکی که می خواهند آموزش دهند متعهد باشند. تسلط بر یک هنر رزمی مستلزم داشتن سال ها فداکاری و تعهد می باشد. اگر یک مربی ادعا کند که دارای دو جین کمربند سیاه در دیگر سبک های رزمی است باید بدانید که چراغ قرمز خود را روشن کرده و مسلما حرف و عمل این گونه مربیان با هم همخوانی ندارد و به عبارتی یک جای کار میلنگد.
دلیل آن این است که داشتن تبحر و تسلط کامل بر یک سبک رزمی نیاز به سال ها مطالعه و تحقیق و تمرین مداوم می باشد. همانطور که اویاما اسطوره کاراته می گوید: رسیدن به کمربند مشکی پایان کار نیست، بلکه آغاز راهی است که تا پایان عمر ادامه دارد. کسی که چندین سبک رزمی را کار کرده باشد نسبت به شخصی که تمام عمر خود را صرف یاد گرفتن تنها یک سبک رزمی کرده است از اولویت پایین تری برخوردار است.
3- آنها نباید علاوه بر چیزی که آموزش می دهند به سبک های دیگر نیز متکی باشند. اعتماد به نفس خوب و تکبر و غرور بد است. در واقع هیچ مربی رزمی نمی گوید که تنها رشته رزمی او بهترین رشته رزمی است و دیگر سبک ها بی فایده و بدرد نخور هستند. شما باید بدانید که تمامی هنرهای رزمی دارای مزایا و معایب مختص خود هستند و نمی توان یکی از آنها را بر دیگری برتر دانست. پس بنابراین یک مربی رزمی بایستی به تمام سبکها و هنرهای رزمی احترام بگذارد و در جهت رشد و ارتقا سبک خود بکوشد.
4- آنها نباید ادعا کنند که همه چیز را می دانند.
آیا مربی شما می گوید که شکست ناپذیر است و در رشته رزمی خود بهترین است و تمامی نکات و پیچ و خم های سبک رزمی خود را می داند؟ می توانم با جرات به شما بگویم که حرف او غیر منطقی است و این حرف را فقط به دلیل تکبر و غرور بیش از حد خود می گوید و همانگونه که در بالا به آن اشاره کردیم تکبر و غرور دو چیزی هستند که هیچ مربی خوبی نباید آنها را داشته باشد. به کسی اجازه ندهید که ذهن شما را با انتظارات غیر واقعی پر کند.
5-داشتن شخصت نافذ، به طوریکه شاگرد آن را بپذیرد، دوست بدارد و او را الگو قرار دهد. در این مورد می توان به صداقت، صمیمیت، محبت ، علاقه با شاگرد و رابطه خالص و بی غرض اشاره نمود.
6- باید به ورزشکاران اعتماد داشته باشد. ازجمله اصلی ترین ویژگی های یک مربی هنرهای رزمی داشتن اخلاق حرفه ای می باشد. اخلاق حرفه ای به معنای این است که مربی با اعتقاد به نتیجه بتواند هنرآموزان خود را برگزیده و در این راه به آنها اعتماد کند تا بتوانند خود را نشان دهند.
7-بتواند از تجربیات دیگر افراد استفاده کند. یک مربی خوب باید شهامت آن را داشته باشد که از تجربه های دیگر افراد برای ارتقا خود و کلاسش استفاده کند.
8-داشتن ابتکار عمل. هر کدام از هنرجویان دارای وضعیت فیزیکی و استعدادهای متفاوتی می باشند، یک مربی خوب باید قادر باشد که استعدادهای هر کدام از هنرجویان را تشخیص داده و بر روی آنها کار کند.
9-به کسب نتیجه ایمان داشته باشد. مربی موفق می شود که اول بتواند خود و استعدادهایش راشناخته و با تحقیق و بکار گیری تجربه های خود و دیگران کار مورد نظر را انجام داده و نسبت به گرفتن نتیجه از آن ایمان داشته باشد.
10-آخرین ویژگی که در این مقاله به آن اشاره می کنیم تحمل شنیدن نظرات دیگران می باشد. یک نظر هر اندازه هم که از دید شما کم اهمیت باشد احتمال دارد که چیز نهفته ای در آن باشد.
برای اینکه پیشرفت کرده و نتیجه بهتری بگیرید سعی کنید نظرات دیگران را شنیده و آنهایی که مناسب هستند را بکار بگیرید. یک مربی خوب باید ظرفیت انتقاد پذیری بالایی هم داشته باشد