آخرین امید ورزش ایران در پاریس
دو سه مدال کشتی در المپیک، طلا فروشی نمیخواهد!
انتظار كسب دو تا سه طلا توسط كشتىگيران در المپيك ٢٠٢٤ پاريس توقع بيجا، ادعاى واهى يا نظر غير كارشناسى نيست.
به گزارش "ورزش سه"، كشتى ورزش اول و ملى ايران است، ورزشى متشكل از دو رشتهى آزاد و فرنگى با ٤٧ مدال رنگارنگ در سى و دو دوره بازيهاى المپيك، ورزشى كه مردم ايران عاشقانه و موشكافانه نتايج آن را پيگيرى مىكنند آنهم با توقع درخشش ويژه در رقابتهاى جهانى و المپيك.
كشتى ايران از نگاه عليرضا حيدرى اعجوبه آزادكار دارنده شش مدال المپيك و جهان، مىتواند در تابستان ١٤٠٣ يعنى زمان برگزارى المپيك سى و دوم به دو تا سه مدال طلا دست يابد.
نه، كاملا درست است كه آوردگاه المپيك به ويژه در رقابتهاى كشتى طلا فروشى نيست آنهم با حضور روسها، آمريكايىها، تركها، گرجستان، آذربايجان، قزاقستان، كوبا، ژاپن، ارمنستان، بحرين و... كه برخى از اين كشورها عنوانداران روسى الاصل را نيز تبعه كردهاند.
اما كشتى ايران هم در حال حاضر با داشتن عنوانداران پرافتخارش در دو رشته آزاد و فرنگى مىتواند و بايد به كسب سه مدال طلا بينديشد و براى آن دورخيز كند.
همه چيز از المپيك ١٩٥٢ هلسينكى و ٧٢ سال قبل در پايتخت فنلاند آغاز شد، در نيم كره شمالى، در سرزمين برف و بوران و يخبندان. جايى كه كشتى آزاد ايران پنج مدال نقره و برنز به گردن آويخت تا يك ملت باد در غبغب اندازد و سينه سپر كند و فرياد شادى سر دهد.
جهان پهلوان غلامرضا تختى، ناصر گيوهچى در كشتى آزاد نقره المپيك را مال خود كردند تا در كنار دو برنز جهانبخت توفيق و عبدالله مجتبوى پنج مدال اولين نشانهاى المپيكى ورزش اول و ملى كشورمان نام گيرد.
ورزشى كه چهار سال بعد در ملبورن استراليا توسط امامعلى حبيبى و آقا تختى دو طلا را به خود اختصاص داد تا اگر اولين مدال تاريخ ورزش ايران در المپيك را جعفر سلماسى در وزنهبردارى كسب كرده باشد اما نخستين طلاها را كشتىگيران براى كشورمان به گردن آويخته باشند.

از ٧٢ سال قبل تا امروز ورزش كشتى در دو رشته آزاد و فرنگى، ٤٧ مدال طلا، نقره و برنز المپيك را به خود اختصاص داده است. هفت طلا، ١٤ نقره و ١٧ برنز در رشته آزاد، چهار طلا، يك نقره و چهار برنز هم در رشته فرنگى.
ضعيفترين نتيجه تاريخ كشتى ايران در المپيك به ٢٠٠٨ پكن برمىگردد كه تك مدال برنز مراد محمدى از ١٤ فرصت مدالى آزاد و فرنگى نشان از افت شديد در بزرگترين رويداد ورزشى جهان داشت. و بهترين نتيجه هم در ٢٠١٢ لندن كه كشتىگيران كشورمان در آزاد و فرنگى با كسب شش مدال توانستند چهار طلا، يك نقره و يك برنز از ١٤ وزن در اين دو رشته به خود اختصاص دهند.
هرچند در المپيك ٢٠٠٨ پكن به غير از نتيجه غيرقابل دفاع كشتى، كاروان ٥٥ نفره ورزش ايران در ١٣ رشته ورزشى نيز نتيجهاى جز شكست را متحمل نشد تا تنها با دو مدال طلاى هادى ساعى و برنز مراد محمدى در رتبهى غمگين كننده پنجاه و يكم جاى بگيريم؛ شكستى كه چهار سال بعد از ٢٠٠٨ پكن، به بزرگترين موفقيت ایران در ٢٠١٢ لندن با ٥٣ ورزشكار بدل شد تا با هفت طلا، پنج نقره و يك برنز در ١٤ رشته به مقام دوازدهم بازيهاى المپيك دست پيدا كنيم.
به نتايج كشتى ايران در تاريخ المپيك نگاه كنيد:
١٩٥٢ هيلسنكى: دو🥈سه🥉
١٩٥٦ ملبورن: دو🥇دو 🥈
١٩٦٠ رم: يك🥈دو🥉
١٩٦٤ توكيو: دو🥉
١٩٦٨ مكزيكوسيتى: يك🥇دو🥉
١٩٧٢ مونيخ: يك🥈يك🥉
١٩٧٦ مونترال: يك 🥈
١٩٨٠ مسكو ايران المپيك را تحريم كرد
١٩٨٤ لسآنجلس ايران المپيك را تحريم كرد
١٩٨٨ سئول: يك🥈
١٩٩٢ بارسلون: يك🥈دو🥉
١٩٩٦ آتلانتا: يك🥇يك🥈يك🥉
٢٠٠٠ سيدنى: يك 🥇
٢٠٠٤ آتن: يك🥈دو🥉
٢٠٠٨ پكن: يك🥉
٢٠١٢ لندن: چهار🥇يك🥈يك🥉
٢٠١٦ ريو: يك🥇يك🥈سه🥉
٢٠٢٠ توكيو: يك🥇يك🥈دو🥉
در سه المپيك اخير به ترتيب كشتى ايران در ٢٠١٢ لندن شش مدال كه چهار عدد آن طلا و در المپيك ٢٠١٦ و ٢٠٢٠ به ترتيب پنج و چهار مدال كسب كرده كه در هر دوره يك مدال آن طلا بوده است.
حال به رقابتهاى كشتى سال قبل از المپيك ٢٠٢٤ پاريس در قهرمانى ٢٠٢٣ جهان به ميزبانى بلگراد توجه كنيم، دو 🥇سه 🥈چهار🥉كه هر دو طلاى ايران در وزنهاى المپيكى به دست آمده است.
كشتى ايران در سال قبل از المپيك و ٢٠ وزن قهرمانى ٢٠٢٣ جهان، توانست ٩ مدال كسب كند كه دو وزن المپيكى در آزاد و سه وزن المپيكى در فرنگى به حساب آمد.

در حال حاضر كشتى آزاد و فرنگى ایران با تكيه بر نتايج سال قبل از المپيك در قهرمانى جهان توانايى دارد و مىتواند با اين تكيه بر اين نامها يعنى حسن يزدانى، اميرحسين زارع، رحمان عموزاد، امين ميرزازاده، محمدرضا گرايى و محمدهادى ساروى كه همگى طلاى المپيك و جهان را در كارنامه دارند به دو سه طلاى پاريس بينديشد، فرضيهاى كه نه غير كارشناسى است نه انتظار و توقع را بالا بردن و نه دور از ذهن.
اگر ورزش اول و ملى ايران به خودباورى نرسد و اين اصل را از همين نزديك هفت ماه در روح و جان كشتى گيرانش بارور نكند كه مىتوانند به طلاى المپيك بينديشند كه از پيش باخته به حساب خواهد آمد.
روند مدالآورى كشتى ايران در هر دو رشته آزاد و فرنگى از قبل از المپيك ٢٠١٢ لندن تا امروز هم در بازیهاى المپيك و هم قهرمانى جهان به ويژه ردههاى سنى پايه بسيار مطلوب و رو به رشد بوده است.
كشتى با مديريت و برنامهريزى رسول خادم در فدراسيون قبلى و نخبهها به ويژه مربيان علمگراى نسل جديد كشورمان با توجه به پتانسيل و نيروهاى مستعد رشد چشمگيرى را آغاز كرد.
فدراسيون عليرضا دبير هم در مبحث زيرساختها و سخت افزار جهش ويژهاى را به نمايش گذاشت پس امروز و نزديك هفت ماه مانده به المپيك ٢٠٢٤ پاريس پيشبينى داشتن توانايى كسب دو تا سه مدال طلا در دو رشته آزاد و فرنگى كه از سوى عليرضا حيدرى مطرح شده است بىشك حرفى اصولى و متكى بر شناخت يكى از عنوان دارترين قهرمانان بزرگ خانواده ورزش اول و ملى ايران است.

بله كشتى آزاد و فرنگى ايران توانايى كسب دو تا سه مدال طلا از بين ١٢ فرصت مدالى اين دو رشته را در پاريس دارد جايى كه شش كشتىگير آزاد و فرنگى در تركيب تيمهاى ملى هستند كه مدالهاى طلاى المپيك و جهان را به گردن آويختهاند.
به اين نامها و افتخارات توجه كنيد:
-حسن يزدانى يك🥇المپيك و سه🥇جهان
-محمدرضا گرايى يك🥇المپيك و يك🥇جهان
-اميرحسين زارع دو🥇جهان و 🥉المپيك
-محمدهادى ساورى يك🥇جهان و 🥉المپيك
-رحمان عموزاد يك🥇جهان
-امين ميرزازاده يك🥇جهان
تمامى اين نفرات در المپيك پاريس زير ٣٠ سال سن دارند و حتى عموزاد، زارع و ميرزازاده زير ٢٣ سال، اين نفرات و ديگر كشتىگيران تيم ملى در هر دو رشته آزاد و فرنگى مىتواند مدالآورى متعدد سه دوره المپيك اخير را ادامه دهند و كسب محتمل دو تا يه طلا نيز توسط كشتى ايران دور از ذهن و غيركارشناسى نيست.
پوريا تابان